Víno podle barvy pozná každý, chuť suchá či sladká je také běžný pojem. Ale zkusit víno poznat lépe a něco se o něm dozvědět, je už záležitostí pro lidi, kterým nestačí vyprázdnit pohár. Degustace je proces, kdy do chutnávání vína zapojíte smyslové orgány a vnímáte tento kouzelný nápoj jinak.
Poprvé se s degustováním nejspíš většina lidí setká v lepší restauraci, kdy vám číšník nabídne u stolu poloprázdnou sklenici s vínem a čeká na posouzení jeho kvalit vašima očima, nosem a chuťovými pohárky. Pokud nechcete upadnout do rozpaků, je dobré o víně něco málo vědět.
• Při degustaci vína má bílé víno přednost před červeným, suché před sladkým, lehké před plným a mladé před starým. Tohoto postupu je potřeba se držet vždy, když chceme objevovat nové vlastnosti vína a porovnávat různé druhy. Suché víno po sladkém chutná velice trpce a neoceníte ho. Bílé víno po červeném působí jako slabý vinný střik a mladé víno po starém vám bude připadat fádní.
• Před a během degustace nejezte, necucejte bonbony a pokud to jde, vypláchněte si ústa čistou vodou. Tak budete ústy lépe vnímat vše, co víno nabízí.
• První test vína udělají vaše oči. Z barvy vína byste měli poznat hlavně jeho stáří. Sklenici naplníte maximálně do jedné třetiny, uchopíte ji vždy za stopku a pozvednete tak, abyste za ní měli bílé pozadí (zapomeňte na svíčku nebo žárovku, jak to vídáte ve filmech). Starší víno je zlatožluté až do hněda, mladé je světlejší. Výjimkou je Ryzlink rýnský, který má sytější zlatožlutý nádech již jako mladé víno.
• Nosem člověk dokáže vnímat až tisíce aspektů vína. Sklenicí několikrát musíte opatrně zakroužit, aby víno více přišlo do styku se vzduchem a rozvinulo svůj buket. Potom se nad sklenicí silně nadechněte. Budete překvapeni, kolik různých vůní najdete a jak moc se vína liší. U vína je zásadní první dojem.
• A na závěr dáme prostor i ústům a jazyku. Při prvním doušku nespěchejte, převalujte ho na jazyku a dejte vínu čas, aby se rozvinulo ve své plnosti. O dochuti vína mluvíme, když máme na mysli aromatické a chuťové vjemy, které přetrvávají po spolknutí vína. Čím déle cítíme příjemnou dochuť, tím víc se nám víno zamlouvá.