Pokud zajdete do jakéhokoliv obchodu se zdravou výživou, či jen vyrazíte do příslušného oddělení daného supermarketu, tak krom spousty nesmyslných akcí a slev se na Vás vyvalí nepřeberného množství výrobků, jejíž kvalita a celková prospěšnost pro lidský organismus může velmi kolísat… Které jsou tedy pro nás vhodné, „správné“ a které nikoliv? Samozřejmě záleží i na daném jedinci, ale jsou věci, které platí obecně.
1. Sója součástí jídelníčku a výrobky z ní
Sója jako taková je jedinečnou a opravdu zdravou složkou naší potravy, ale pozor, musí být konzumována v určité podobě. Jelikož sója obsahuje i těžce stravitelné enzymy, které navíc vyvolávají alergie, měla by být nějakým způsobem upravena – kvašením, vařením či dušením. Vhodná je i naklíčená, protože se zvyšuje obsah vitamínů. Při koupi sójových výrobků si dávejte pozor nejen na podíl sóji (ten by samozřejmě měl být co nejvyšší), ale i množství přidaných látek a co jsou vůbec zač. Protože sice si můžete koupit „strašně zdravé“ sójové mléko, ale ve finále více než sóju vidělo kukuřici, tunu éček a cukru.
2. Bezlepkové potraviny
Další módní vlna je ta, co zcela vylučuje z potravy lepek. Lepek sám o sobě není našemu tělu ani moc prospěšný, ale pokud nemá člověk alergie či jinou formu nesnášenlivosti lepku, sám o sobě většinou nevadí. Tudíž jeho konzumace je občas i mezi odborníky sporná, protože zanáší střevní sliznici. Přesto největší problémem bezlepkových výrobků bývá právě to, čím se má lepek nahradit. Pokud jste se rozhodli za pomocí bezlepkové diety zhubnout, nebývá to dobrý nápad. I když díky prvotnímu šoku tělo zhubne, celkově se nejedná o dlouhodobý účinek, protože právě lepek bývá často nahrazován kukuřičnou moukou, která pro naše střeva není také zrovna ideální a ještě má mnohem vyšší kalorickou hodnotu.
3. Mléčné výrobky
Také často sporné téma. Zde hodně záleží na tom, o jaké výrobky se jedná. Nejlepší jsou ty, co obsahují minimum přidaných látek a má formu např. kefíru, protože ten je pro naše tělo lépe stravitelný než např. klasické mléko. Určitý podíl mléčných výrobků je důležitý, ale samozřejmě by se to (ostatně jako s ničím) nemělo přehánět.